Forum MEGA EXTRA FORUM MŁODZIEŻOWE Strona Główna
FAQFAQSzukajSzukajGalerieGalerie UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościP.W. ZalogujZaloguj
przepisy na napoje procentowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MEGA EXTRA FORUM MŁODZIEŻOWE Strona Główna -> hobby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:28, 18 Cze 2006    Temat postu: przepisy na napoje procentowe

Wino z aronii

Do butli wrzucić jedną trzecią lub połowę objętości owoce aronii, Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:30, 18 Cze 2006    Temat postu:

Wino z ryżu

Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.

Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.

Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy.

Zostawić do sklarowania.

Rozlać do butelek.

Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:31, 18 Cze 2006    Temat postu:

Wino Musujące - SZAMPAN



Wykonuje się ten napój z dowolnych dojrzałych owoców.

~ Wziąć szklaną butlę, nalać do niej 81 czystej niegotowanej wody, nasypać 2,5 kg cukru i dokładnie wymieszać, żeby cukier w pełni się rozpuścił. Potem nasypać do butli 2,5 kg świeżych i dojrzałych owoców, wlać 1 l wódki i kilkakrotnie wstrząsnąć butlą. Szyjkę naczynia owinąć grubym płótnem i butlę postawić w słonecznym miejscu na około 12 dni. Cały ten czas wstrząsać pojemnik.

W drugim tygodniu owoce zaczynają po trochu wznosić się do góry lub opadać. Świadczy to o zakończeniu pierwszego etapu produkcji. Należy wtedy przefiltrować płyn przez grube płótno albo inną podobną tkaninę. Przelać ciecz do innej butli i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 3 dni. Kiedy ciecz po trzech dobach się ustoi, jeszcze raz przecedzić przez ścisłą tkaninę i rozlać do butelek. Koniecznie musza to być butelki do szampana (!).

Płyn wlewać do początku szyjki albo nawet dwa palce niżej. Korki przed włożeniem wyparzyć we wrzątku, a potem wbijać do butelek drewnianym młotkiem. Następnie owinąć cienkim drutem tak, jak korkuje się szampany. Zanurzyć szyjki butelek w piasku, przechowywać najlepiej w piwnicy albo, chociaż w ciemnym, zimnym miejscu. Pozostawić je na półtora-dwa miesiące. Przechowywać nie dłużej niż półtora roku, bo inaczej może skwaśnieć i wtedy smakuje niefajnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:32, 18 Cze 2006    Temat postu:

Wino z jabłek i gruszek. Drukuj E-mail


Starannie myjemy owoce, rozdrabniamy razem ze skórką, wsypujemy do naczynia, zalewamy 1 litrem gorącej wody, studzimy mieszając i zostawiamy na dobę pod przykryciem. Następnie wytłaczamy moszcz, wlewamy do balonu , dodajemy matkę drożdżową , rozpuszczony w wodzie cukier, pożywkę i kwasek cytrynowy. Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostały cukier dzielimy na dwie porcje i dodajemy w trakcie fermentacji po 6 i po 10 dniach. Po około dwóch miesiącach , kiedy fermentacja się zakończy , zlewamy wino znad osadu i zostawiamy do cichej fermentacji. Po 6 miesiącach leżakowania wino nadaje się do spożycia.


Składniki:
6 kg gruszek
5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
4 litry wody
2,5 kg cukru
5 gram kwasku cytrynowego
drożdże malaga lub tokaj


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:34, 18 Cze 2006    Temat postu:

Wino z rabarbaru. Drukuj E-mail

Skład:
5 kg rabarbaru
6 litrów wody
2 kg cukru
drożdże burgund lub madera

Rabarbar kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 6 litrami wody. Podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do zagotowania) przez pół godziny. Przez cały czas mieszamy. Po ostygnięciu wyciskamy moszcz i odstawiamy pod gazą na kilka godzin. Moszcz zlewamy znad osadu do balonu, dodajemy pożywkę oraz matkę drożdżową i zatykamy szyjkę korkiem z rurką fermentacyjną. Po ustaniu burzliwej fermentacji zlewamy wino znad osadu i zostawiamy do cichej fermentacji w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
maniek
Administrator



Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:35, 18 Cze 2006    Temat postu:

PRZEPIS NA PIWO DOMOWE

Niemieckie prawo czystości piwa "Reinheitsgebot" z 1516 roku mówi, że piwo powinno zawierać tylko naturalne składniki takie jak: woda źródlana, słód jęczmienny, chmiel i drożdże piwne. My troszkę odstąpiliśmy od tej zasady, ponieważ nasze piwo musi być warzone w warunkach domowych.

SKŁADNIKI:

* Jęczmień 2 kg
* Cukier 0,5 kg
* Chmiel 20 dag
* Drożdże piwne 5 dag
* Woda 12 litrów

PRZEPIS:

Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać resztą wody i gotować również około 3 godziny. Wywary odcedzić, połączyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temperatury 30 stopni C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 h. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu. Jeśli ktoś lubi gorzkie piwa, a nienawidzi słodkich piw, tak jak ja, może zmniejszyć ilość cukru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MEGA EXTRA FORUM MŁODZIEŻOWE Strona Główna -> hobby Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
mtechnik
Regulamin